zondag 17 oktober 2010

Verloren op tijd of remise?

Mijn hulp werd ingeroepen door Martien van der Meijden naar aanleiding van een voorval tijdens de wedstrijd Combinatie - Dubbelschaak in de 3e klasse KNSB. In zijn partij tegen Rob Aerts waren beide spelers in vliegende tijdnood en toen wits vlag viel moest er gereconstrueerd worden om te bepalen hoeveel zetten waren gedaan. Het bleek wits 40e zet te zijn en besloten werd om door te spelen. Twee zetten later werd remise overeengekomen. Martien vroeg me of de gang van zaken de goede was. En als dat niet het geval zou zijn: kan ik nog protest aantekenen?"

Voordat ik op bovenstaande vragen in ga eerst de regels over het doen van een zet. In de regels wordt een onderscheid gemaakt tussen het doen van een zet en het voltooien van een zet. Je hebt een zet gedaan als je het te zetten stuk loslaat op het eindveld. Je hebt een zet voltooid als je daarna ook de klok hebt ingedrukt. De regels zeggen bovendien dat je verliest door het overschrijden van de tijd als je niet het voorgeschreven aantal zetten hebt VOLTOOID.

In Martiens partij heeft wit dus niet heet aantal voorgeschreven zetten voltooid, alleen gedaan. Volgens de regels verliest hij dan ook de partij. Als er een wedstrijdleider aanwezig was geweest bij de reconstructie had hij/zij dat moeten besluiten. Nu die er niet was en beide spelers concluderen dat wit voldoende zetten heeft gedaan gaat de partij verder. Maar dat is heel vreemd, want nu moet zwart zijn 40e zet nog doen. En ook die was in tijdnood en hoeveel tijd heeft hij nu nog? Bij het reconstrueren moet de klok stil staan dus als het goed is, is zwarts tijd bekend, maar prettig is het vast niet en het zal niet goed voelen voor de zwartspeler.

De conclusie is dus dat de gang van zaken niet klopte, maar kan Martien nog protest aantekenen? Martien heeft dat gedaan, binnen de gestelde termijn van 3 werkdagen (artikel 21 van het competitiereglement). Echter zijn protest werd niet ontvankelijk verklaard (niet in behandeling genomen), omdat hij op het wedstrijdformulier niet had aangegeven protest aan te gaan tekenen. De uitslag remise blijft dus staan.

Tot zover de praktijk. Stel dat Martien wel had aangegeven protest te willen aantekenen op het wedstrijdformulier, wat had de competitieleider dan moeten beslissen? Dat is een hele lastige, daar ga ik het volgende bericht aan wijden.

Tot slot nog enkele tips:
- Eigenlijk moet iedere schaker de regels kennen, maar het is heel handig als je 1 iemand in je team hebt die ze goed kent;
- Gebruik de kennis van je teamgenoten;
- Ook als je twijfelt: geef aan dat je protest wil aantekenen, je kunt het altijd intrekken;
- Vertrouw op je intuïtie, als het niet goed voelt klopt het vaak ook niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten